PmWikiCa / Aparences

< GroupCustomizations? | Índex de la documentació | SkinTemplates? >

administradores (bàsic)

Què és una aparença?

Una aparença canvia l'aspecte i l'organització d'un PmWiki, Grup de pàgines, o del wiki sencer. Per a veure'n un exemple, proveu algunes aparences fent servir els enllaços de sota.

Com podeu veure, els continguts no canvien, però la resta d'elements com la barra lateral, la capçalera, i el peu, han canviat. Per exemple, algunes aparences mostraran la barra lateral a l'esquerra, a la dreta, o fins i tot l'ocultaran. Algunes aparences tenen enllaços i opcions que altres no tenen, especialment si han estat dissenyades per a alguna recepta (solució específica).

Per tant, una aparença només és un conjunt de fitxers que determinen com es mostren les pàgines d'un PmWiki. Les aparences es desen com a subdirectoris de pub/skins/. Per exemple, podeu crear l'aparença exemple a pub/skins/exemple/. Normalment cada aparença té un o més dels següents fitxers:

On puc trobar aparences?

Hi han disponibles a la col·lecció d'aparences. Les aparences de la col·lecció han estat contribuïdes per altres administradores de PmWiki per tal que altra gent les pugui usar, i normalment tenen el seu propi conjunt de possibilitats de personalització. Quan trobeu una aparença que sigui del vostre gust, descarregueu el paquet de l'aparença. També podeu fer la vostra pròpia aparença.

Com uso o instal·lo una aparença?

La majoria de paquets d'aparença són fitxers .zip, .tgz, o .tar.gz. Hauríeu de poder desempaquetar-los amb gairebé qualsevol programa d'empaquetat i compressió.

  1. Desempaqueteu l'aparença al directori pub/skins/ dintre del directori pmwiki. La majoria de paquets d'aparença ben dissenyats crearan un subdirectori a pub/skins/ amb el nom de l'aparença.
    • Si l'aparença no fa un subdirectori per si sola, creeu-ne un i moveu els fitxers a dintre.
  2. Obriu el fitxer local/config.php, i afegiu una línia com

    $Skin = 'aparença-favorita';

    on 'aparença-favorita' és el nom del directori de l'aparença triada.

Torneu a carregar una pàgina del vostre wiki al navegador web, i hauríeu de poder veure la diferència.

Si voleu que els visitants puguin triar una aparença d'entre diverses que teniu instal·lades, feu una ullada a la recepta Skins::SkinChange. (Aquesta és la que s'ha usat per a la demostració de dalt.)

Com puc modificar una aparença?

Hi ha diverses maneres de personalitzar més encara una aparença, incloent

Si l'aparença d'actualitza amb freqüència, serà millor evitar l'edició directa dels fitxers. Comproveu la pàgina de l'aparença al llibre de receptes per trobar suggeriments concrets.

Si voleu modificar les aparences incloses per defecte amb PmWiki, haurieu de copiar els directoris pub/skins/pmwiki/ i pub/skins/print/ a un altre nom i usar eixes enlloc de les que venen per defecte. Mentre que el nom dels fitxers skin.tmpl i skin.css no té importància, el nom del fitxer opcional skin.php HA de coincidir amb el nom de l'aparença.

Com puc fer una aparença?

La millor manera de fer una aparença és modificar una copia de l'aparença per defecte de PmWiki.

  1. Feu una còpia del directori pub/skins/pmwiki i anomeneu-la amb el nom que vulgueu que tingui la vostra aparença.
  2. Al fitxer local/config.php, assigneu a la variable $Skin el nom de la nova aparença.
  3. Modifiqueu el fitxer de plantilla i de CSS al vostre gust.
  4. Proveu la nova aparença.
  5. Repetiu els passos 3 i 4 fins que els resultats estigueu satisfet amb els resultats.

La raó per la qual recomanem començar amb l'aparença per defecte de PmWiki és la seua simplicitat, més que moltes de les aparences que trobareu a Skins:Skins. S'ha de començar pel fitxer de plantilla (.tmpl), que proveeix l'estructura general de la pàgina. Dintre del fitxer de plantilla hi ha directives i substitucions especials que estableixen els llocs on PmWiki inserirà les dades relevants de la pàgina a mostrar. Plantilles d'aparença? descriu amb més detall el format i les directives. També hi ha disponible una guia d'estil per a aparences a pmwiki.org.

L'explicació de com escriure HTML (hypertext markup language), XHTML (extensible HTML, un poc més nou) o CSS (cascading style sheets) queda fora dels objectius d'aquesta pàgina, tanmateix hi ha un gran nombre de bons tutorials disponibles a Internet per a qualsevol dels tres temes. Una precaució: si trobeu un tutorial sobre HTML que explica com usar les etiquetes <font> o <blink>, o gifs espaiadors, és més de cinc anys obsolet, així que oblideu-vos-en i busqueu-ne un altre.

Hauríeu de provar la vostra aparença en diversos navegadors -- tants com pugueu, en tantes plataformes diferents com pugueu -- però almenys haurieu de provar-la amb Internet Explorer 7 i Firefox 2 o Mozilla, donat que aquests són els més comuns, i tenen diferents errors. No oblideu canviar la dimensió de les finestres i canviar la mida del tipus de lletra durant les proves.

Aparences per a impressió

Per defecte la nova aparença farà servir l'aparença estàndard /pub/skins/print/ .

Per a forçar l'ús d'un altra, afegiu açò al fitxer local/config.php:

$ActionSkin['print'] = 'aparença-impressió';

Açò especifica que s'use 'aparença-impressió' per a ?action=print enlloc de la que ve per defecte.

Ferramentes que necessitareu

Hi ha bons exemples lliures (i gratuits) de tots aquests programes.

Editor(s) HTML i CSS. Hi ha dos tipus d'editors: gràfics (WYSIWYG, o "what you see is what you get", en català, "el que veus és el que obtens" ), i editors de text. Els editors gràfics intimiden menys als novells, però no s'apren gaire, ni es coneix realment el codi com sí passa amb els editors de text. Trieu quin trieu, mireu que tingui resaltat de sintàxi per al codi font, perquè vos ajudarà a detectar errors. A més, tingueu en compte que la visualització previa no és gaire útil quan s'està dissenyant una aparença, donat que PmWiki fa coses que la visualització previa no pot mostrar, com ara bé substituir valors per variables in inserir el contingut de la barra lateral.

Wiki de prova. Segur que no voleu fer estrall en l'aparenca del wiki mentre hi ha gent visitant-lo. És millor configurar un wiki de prova, bé sigui al servidor o a la màquina local. Els ordinadors amb GNU/Linux o MacOS solen tenir en funcionament servidors web amb PHP, però els usuaris de Windows no. Si aquest és el cas, voldreu fer una ullada a la recepta Cookbook:Standalone, que fa anar PmWiki sense la necessitat d'un servidor web complex. O, podeu cercar algun paquet que instal·li un servidor local amb PHP, i altres serveis (p.ex. MySQL), tot preparat per a funcionar conjuntament. Intenteu trobar un paquet que tingui els mateixes versions del programari usades al servidor de producció, així minimitzeu les possibilitats d'errors un cop vos translladeu a l'entorn de producció.

Un client FTP per a transferir els fitxers al servidor. Segurament ja en teniu un.

Un programa per seleccionar colors. Pot ser el vostre editor ja n'inclou un, o podeu seleccionar un programa que només faci això. És molt útil per a crear i desar paletes de colors.

Mireu també

Com puc canviar el nom per defecte del wiki que apareix al cantó superior esquerre de la pàgina principal?

Escriviu el açò al fitxer config.php

$WikiTitle = 'El meu wiki';

El fitxer docs/sample-config.php té un exemple de com canviar el nom.

Com puc incrustar pàgines de PmWiki dintre d'un altra pàgina?

Incloeu-les mitjançant una pàgina PHP, o fiqueu-les en un marc.

Com puc canviar el color de la lletra o del fons del bloc de d'ajuda de la Pàgina d'Edició?

Afegiu un estil CSS a pub/css/local.css: .quickref {background:...; color:... }. La pàgina Site.EditQuickReference, que és al wikigroup PmWiki o Site, proveeix l'ajuda. Editeu aquesta pàgina, i canvieu el "bgcolor" o especifiqueu el "color" de la lletra per a aconseguir el contrast necessari.

< GroupCustomizations? | Índex de la documentació | SkinTemplates? >



Traducció de PmWiki.Skins - Pàgina original a PmWikiCa.Skins - Backlinks